Sanofi

Hoe vaak is normaal?

100 – 150 gram ontlasting per dag met een frequentie van 3 keer per dag tot 3 keer per week wordt als normaal beschouwd. We spreken van obstipatie bij een vertraagde stoelgang (minder dan 3 keer per week) met ongewoon harde en droge ontlasting die minder dan 80 procent water bevat.

Niet elk geval van 'obstipatie' hoeft behandeld te worden. De persoon in kwestie beseft vaak niet dat de frequentie van de stoelgang, de omvang van de ontlasting en de consistentie van de ontlasting afhankelijk zijn van de leefwijze en daardoor kunnen variëren.

Het is belangrijk om hierbij op te merken dat mensen zouden kunnen denken dat ze last hebben van obstipatie als ze vinden dat ze elke dag ontlasting moeten hebben, met als gevolg dat een dag zonder ontlasting hen het idee geeft dat ze last hebben van obstipatie.

De meeste mensen klagen echter over te weinig ontlasting, hard moeten persen tijdens de uitscheiding en zeer harde ontlasting in combinatie met maagpijn en winderigheid.

Type obstipatie

Er wordt in principe onderscheid gemaakt tussen een pseudo-obstructie, acute obstipatie en chronische obstipatie.

  • Pseudo-obstructie
  • Acute obstipatie
  • Chronische obstipatie

Pseudo-obstructie

Het uitblijven van ontlasting is niet altijd een teken van obstipatie. Een frequentie van 3 keer per dag tot 3 keer per week als normaal worden beschouwd. Het gebruik van een laxeermiddel zorgt er voor dat er effect optreedt, waardoor de darmen vaak helemaal worden geleegd! Met als gevolg dat de stoelgang 1 tot 3 dagen uitblijft. Dit is normaal en hoeft niet beschouwd te worden als terugkerende obstipatie.

Acute obstipatie

Er zijn verschillende oorzaken van acute obstipatie, die over het algemeen snel overgaat. Deze oorzaken kunnen zijn:

  • Veranderd eetpatroon (bijv. op reis)
  • Hormonale veranderingen (bijv. tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus)
  • Geneesmiddelen (bijv. Codeïnehoudende middelen, pijnstillers, opiaten)

Als acute obstipatie gepaard gaat met waarschuwingssignalen (zoals bloed in de ontlasting, ernstige maagpijn), scheurtjes in het rectumslijmvlies (anale fissuren) of aambeien dan moet direct een arts geraadpleegd worden en dient de patiënt alleen op medisch advies laxeermiddelen te gebruiken.

Als deze waarschuwingstekenen niet aanwezig zijn, is het raadzaam om geduld te hebben omdat obstipatie over het algemeen binnen een paar dagen overgaat zonder behandeling.

Chronische obstipatie

Als obstipatie gedurende langere tijd aanhoudt, wordt aangenomen dat het 'chronisch' is. Raadpleeg in dit geval altijd een arts. Er zijn verschillende stadia ziekteprocessen die tot chronische obstipatie leiden. Het is vaak moeilijk om een enkele bevinding te interpreteren omdat bij chronische obstipatie meestal meerdere processen tegelijk betrokken zijn en deze elkaar wederzijds kunnen beïnvloeden.

Overige informatie